Adrian Mardan

Adrian Mardan alias mardanA, este un nume consacrat și implicat în proiecte cultural – muzicale naţionale şi internaţionale, prin multiplele sale valenţe artistice și pedagogice.

Este profesor de chitară cu rezultate de răsunet prin clasa de chitară clasică pe care a construit-o minuţios şi cu abnegaţie de mai mult de 22 de ani la (Colegiul Național) Liceul de Artă Ion Vidu din Timișoara, formând generaţii de artişti și profesori, studenți în ţară şi străinătate.

Printre insituțiile cu care a colaborat se numără: Universitatea Națională de Muzică București, Academia de Muzică din Cluj Napoca, Facultatea de Muzică și Teatru din UVTimișoara, Royal College of Music Londra – UK, Royal Academy of Music Aarhus – Danemarca, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien – Austria care ocupă primul loc în QS World University Ranking 2019 în domeniul muzicii și artelor spectacolului, Joseph Haydn Konservatorium, Eisenstadt – Austria). 

Din 2017 e membru în Corpul Național de Experți în Management Educațional.

Începând din anul 2002, face parte frecvent din comisii de specialitate la concursuri naționale și internaționale de profil vocațional – catedra de corzi grave și chitară, are peste 230 de premii câștigate cu elevii la olimpiade naționale (de 5 ori consecutiv premiul I la clasele III-VIII și IX-XII, între 2016 și 2022, trei dintre ele fiind singurele premii I acordate la chitară) la concursuri naționale și internaționale.

Este muzician interpret pe scene din ţară şi Europa, atât ca solist cât și în formații de muzică de cameră. Din 2015 face parte din Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România;

Este compozitor pentru muzică de teatru, film de scurt metraj, ansambluri camerale și muzică vocal simfonică, muzică rock-pop-jazz – fusion, contemporary world music. 

Din anul 2023 este admis în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România;

Din pasiunea pentru muzica de film, a absolvit doctoratul în muzică în anul 2012 la Universitatea Națională de Muzică din București, realizând un mediu metraj “Din nimic”, prezentându-l și în calitate de compozitor, producător, scenarist și actor.

Are o deosebită pasiune pentru scris, publicând articole în reviste de specialitate despre educație și pedagogia în școlile vocaționale, muzica în şcoli şi percepţia tânărului învăţăcel din primii ani de şcoală până la maturizare, impactul muzicii asupra societăţii, apărute printre altele și în Renaşterea Bănăţeană, Timișoara 2004; şi poezie, publicând în 2001 placheta de versuri “O rămăşiţă bulversată” – Fundaţia VIVIUS, Cluj Napoca; în 2016 “Buzunarul de vară B&L” – Editura Brumar, Timişoara; în 2017 “40 de zile”– Editura Partoş, Timişoara.