Alina Mihaela Mihai a absolvit în anul 2005 secția de coregrafie a Colegiului Național de Arte Ion Vidu din Timișoara, iar ulterior Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Secția Artele spectacolului muzical, Pedagogie coregrafică în anul 2009 (licență) și în anul 2022 (Master).
Pe parcursul acestor studii a urmat și cursurile de pregatire psihopedagogică, obținând nivelul I (2009), cât și nivelul II (2022) în pedagogia coregrafică. De asemenea, a urmat cursurile Facultății de economie şi administrare a afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timişoara – Specializarea Management (2005-2008), precum și cele masterale, în Managementul Resurselor Culturale (U.V.T., 2011-2013).
Din anul 2006 este balerină la Opera Națională Română din Timișoara, unde a abordat roluri solistice, demi-solistice și de ansamblu. A făcut parte din distribuțiile spectacolelor Bayadera, Giselle, Spărgătorul de nuci, Don Quijote, Dancing Queen, Paiațe, Silvia, Contesa Marița, Bayadera, Magazinul de păpuși, Șeherezada, Carmina Burana, El amor, Andante-Allegro, Ondine, Suitte Assassine, Aida, Faust, Liliacul, Adriana Lecouvreur, Frumoasa și Bestia, Cartea Junglei, Rigoletto, Traviata, Voievodul Țiganilor, Văduva Veselă, Ţara Surâsului, Bal Mascat, Nabucco, Trubadurul, Turandot, Don Giovanni, My Fair lady, Scripcarul pe acoperiş, Nopți cu Isadora, Albă ca Zăpada, Cinema Paradiso, Bal la Savoy, ș.a.
A colaborat cu mai multe instituții și ansambluri artistice, precum: Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul German Timişoara, Filarmonica de stat din Timişoara, Filarmonica de stat din Arad, Opera Română din Craiova, Agenţia Naţională Antidrog, Europa Symphony, Franz Lehar Symphony Orchestra, Strauss Orchestra, Timişoara Big Band, Incanto Quartetto, Syncreto, Arte Danza Rossana – Italia, Dance Art Dance – Italia, Dance Art A.C. – Italia, Contemp Dance Center – Germania, precum și cu coregrafii Gabor Bako, Konstantin Kostyucov, Ştefan Gheorghe, Ovidiu Matei Iancu, Răzvan Mazilu, Adrian Mureşan, Francisc Valkay, Eugenie Andrin, Carmen Cojocaru, Eva Duda, Liana Iancu.
Împreună cu Opera Națională Română din Timișoara, precum și cu alte instituții sau ansambluri a realizat turnee în China, Hong Kong, Rusia, Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Italia.
Începând cu anul 2009, Alina a început să predea în cadrul secției de coregrafie la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” / Liceul de artă „Ion Vidu”, din Timișoara. Elevii îndrumați de ea au obținut de-a lungul timpului rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile de specialitate și au participat la diferite evenimente culturale la nivel internațional, național și local. A participat la organizarea mai multor evenimente în cadrul liceului și a fost asistent de coregrafie pentru spectacolele Frumoasa din pădurea Adormită, Don Quijote și La fille mal gardée (realizate de maestrul Valentin Barteș).
A fost atrasă de formarea continuă, participând de-a lungul timpului la diverse cursuri și workshop-uri de balet. A obținut certificare în Progressing Ballet Technique(nivelul 1 în 2021, nivelele 2 și 3 în 2023). În anul 2012 i-a fost acordat Premiul „Pro Juventute” la Timișoara, pentru rezultatele obținute în cariera pedagogică.