Cătălin Ursu s-a născut la Gătaia și lucrează ca actor al Teatrului Național Timișoara din anul 2000, de când a absolvit Facultatea de Teatru din Timișoara. În cei 23 ani de activitate a jucat în aproximativ 60 de spectacole de teatru.
Work-shopurile de arta actorului, de mișcare scenică și de improvizații colective au contribuit la dezvoltarea lui atât artistică cât și personală.
Festivalurile de teatru naționale și internaționale la care a participat au făcut oportună întâlnirea cu diferiți artiști și stiluri teatrale diferite care i-au clădit gustul estetic.
Este interesat de noile tendințe în artă, atât în cea teatrală cât și în arta dansului, performance, experimente, toate formele în care se explorează spațiul scenic și combinarea diferitelor laturi artistice.
A avut oportunitatea să întâlnească un număr impresionant de regizori, coregrafi, scenografi, artiști vizuali, compozitori, de la care a învățat lucruri care i-au clădit personalitatea artistică.
Cătalin Ursu este profesor de arta actorului la secția de teatru de la Liceul de artă ”Ion Vidu” Timișoara, unde încearcă să ghideze tinerii care s-au înscris să experimenteze acestă latură artistică.
În cei aproximativ 20 de ani a participat cu elevii la concursuri, festivaluri, activități artistice locale și naționale, munca lui fiind răsplătită cu premii la diferite categorii.
Rolurile în care a avut ocazia să lucreze sunt dintre cele mai diverse, jucând în spectacole pe texte clasice și contemporane, în montări clasice și moderne, chiar experimentale, comedii și drame, în spectacole de teatru dans și expresie corporală.
Acestea sunt câteva dintre spectacolele în care a jucat și care au dezbătut subiecte diferite din punct de vedere dramaturgic dar și ca montare și stil de joc:
(2006) Autobahn de Neil La Bute, regia Radu Apostol;
(2007) edward după Cristopher Marlowe, regia Szabo Istvan,
(2007) Visul de Mircea Cărtărescu, regia Cătălina Buzoianu,
(2008) Trei surori de Cehov, regia Ada Lupu,
(2009) Poveste de iarnă de William Shakespeare, regia Alexander Hausvater; (2009) Piața Roosevelt de Deea Loher, regia Radu Afrim; Romeo și Julieta de W. Shakespeare, regia Rahim Burhan,
(2010) Revizorul de Gogol, regia Petru Vutcărău;
(2012) Cabaretul cuvintelor de Matei Vișniec, regia Ștefan Iordănescu;
(2013) Prometeu înlănțuit după Eschil și Kokan Mladenovic, regia Kokan Mladenovic;
(2013) Anna Karenina de Helen Edmundson după Lev Tolstoi, regia Ada Lupu;
(2014) Billy mincinosul de Keith Waterhouse și Willis Hall, regia Antoanella Cornici;
(2014) Daddy de Anne Habermehl, regia Mihaela Lichiardopol;
(2015) Prin Vis spectacol de teatru dans, regia și coregrafia Pal Frenak; Controversa de la Valladolid de Jean-Claude Carriere, regia Radu Jude, Rinocerii de Eugene Ionescu, regia Tompa Gabor, Școala Femeilor vs Școala Bărbaților după Moliere, regia Gigi Căciuleanu.