Costa Tovarnisky

Născut în comunitatea românească din Carapciu – Bucovina de Nord (Ucraina), Constantin Tovarnițchii a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (Republica Moldova), în anul 1995. De atunci, parcursul său profesional a cunoscut întâlniri și perfecționări profesionale pe două continente: Europa și America de Nord.

În prezent este cadru didactic la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, unde predă disciplina Antrenamentul expresiei corporale.

Experiența de cadru didactic și-a dobândit-o la Școala de Teatru Pygmalion din Viena (Austria), Montréal School of Performing Arts (Canada), York University, Film Department – Toronto (Canada), la care se adaugă și cea de actor – instructor la Cirque du Soleil, Montréal (Canada). 

Calea îmbogățirii și dezvoltării abilităților profesionale l-a purtat la Conservatorul de Artă Dramatică din Montreal, precum și la numeroase ateliere de specialitate și la masterclass-uri desfășurate în mai multe țări: Arta actorului – Școala de Teatru Shukin, Moscova (Rusia), Pantomimă cu Jean Asselin – École de Mime Montréal (Canada), Hamlet Zar, Vahid Gossun – Odin Teatret Holstebro (Danemarca), Curs de clovn, Nicolas Cantin – École Nationale de Cirque Montréal (Canada), Teatru-Mișcare, Soheil Parsa – Modern Times Stage Toronto (Canada). 

A interpretat peste 50 de roluri în teatre de stat și în teatre independente din România, dar și din Canada, Austria, Ungaria, în limbile română, engleză, franceză, germană, maghiară și rusă, dar și 12 roluri în filme (producții ale unor case de film din Statele Unite ale Americii, Canada și România). În calitate de regizor a realizat atât spectacole de stradă, cât și spectacole de teatru din spațiul teatral românesc independent, cât și alături de comunități ale românilor din Serbia.