Despre proiect

Proiectul Art Beyond Borders este produs de Popa E. Persoană Fizică Autorizată împreună cu partenerii – Liceul de Artă ”Ion Vidu”, Liceul de Arte Plastice, Universitatea de Vest, Casa corpului didactic și Asociația Culori cu Suflet – și se va desfășura în Timișoara, la Facultatea de Arte și la Liceul de Artă ”Ion Vidu”, în perioada 10 februarie – 3 martie 2024.

România este una dintre puținele țări europene care oferă învățământ vocațional gratuit. Deși tinerii artiști sunt temeinic pregătiți în domeniul lor, se remarcă mai multe nevoi în educația lor, precum nevoia de dezvoltare organică, care să acopere artele și alte domenii aflate în strânsă legătură cu meseria de artist, nevoia de formare a artiștilor ca public consumator de artă de calitate, nevoia de înțelegere a compoziției și a surselor de creație precum și nevoile care s-au accentuat exponențial după pandemie, de socializare, empatie și de exprimare de sine.

Proiectul propune o serie de 12 masterclass-uri prin care să creeze ”veriga” lipsă din curriculumul educațional – studiul transdisciplinar al artelor în mod sincretic. Un grup de 40 de elevi vor studia teatru, dans, muzică și arte plastice cu mentori din Timișoara, București și Paris, iar la final vor crea un spectacol – performance împreună.

Principalele obiective ale proiectului sunt crearea unor oportunități diverse de manifestare pentru comunitatea școlilor vocaționale și dezvoltarea organică a potențialului de expresie artistică al copiilor. Proiectul se dorește a fi un ”start-up” pentru un tip de educație complexă, cu efecte benefice atât la nivel de individ cât și de comunitate.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara –Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.